YGGDRASILL THING
forum Drużyny Yggdrasill, dotyczące szwedzkich wikingów z X-XI w.
» FAQ
» Szukaj
» Użytkownicy
» Grupy
» Galerie
» Rejestracja
» Profil
» Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
» Zaloguj
Forum YGGDRASILL THING Strona Główna
->
Kuchnia we wczesnym średniowieczu
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Witamy na Forum!
----------------
WSTĘP
Forum ogólne
Targowisko
Archeologia Doświadczalna
----------------
Ubrania z epoki
Uzbrojenie z epoki
Ubrania kobiece
Ubrania męskie
Ozdoby, dodatki i drobne elementy strojów
Pozostałe elementy strojów
Buty
Szyjemy :)
Tkaniny
Rzemiosło
Obozowisko
Kuchnia we wczesnym średniowieczu
Gry i zabawy
Historia, literatura i kultura
----------------
Zagadnienia historyczne
Literatura
Życie codzienne Skandynawów
Wczesnośredniowieczna geografia Szwecji
Dawna muzyka, tańce i pieśni
Pozostałe
Zielarstwo i szamanizm
Szwedzkie miasta wikingów
TDW-III-EDYCJA
Regiony odtwórstwa wczesnego średniowiecza spoza Szwecji
----------------
Ludy skandynawskie
Ludy słowiańskie
Norwegowie
Rusini
Pomorzanie
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Ragnar Hiorvardsson
Wysłany: Nie 21:30, 19 Kwi 2009
Temat postu: Kuchnia eksperymentalna (czyli jakby to mogło wyglądać)
Utworzyłem ten dział jako dział przepisów kulinarnych, które robimy według swoich potrzeb, jednak ze składników, które były dostępne we wczesnym średniowieczu. Poniżej mój przepis.
Ser na słodko
(dla 3 osób)
Składniki:
2 kostki sera twarogowego (500g)
pół słoika miodu wielokwiatowego
jogurt naturalny (tutaj nie wiem czy to do końca historyczne, ale można zastąpić zsiadłym mlekiem
)
Przygotowanie:
Kostki sera rozgnieść w misce, dolewając jogurtu lub zsiadłego mleka (górnej warstwy tej gęstszej nie serwatki). Należy mieszać tak długo, aż nie będzie gródek. Następnie dodawać miodu i również mieszać, by nie pozostawić gródek (jeżeli jest to miód płynny to będzie łatwiej). Odstawić na kilkanaście minut w chłodne miejsce , po czym można łasuchować słodki deser wikingów
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
subMildev
free theme by
spleen
&
Programosy
Regulamin