YGGDRASILL THING
forum Drużyny Yggdrasill, dotyczące szwedzkich wikingów z X-XI w.
» FAQ
» Szukaj
» Użytkownicy
» Grupy
» Galerie
» Rejestracja
» Profil
» Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
» Zaloguj
Forum YGGDRASILL THING Strona Główna
->
Kuchnia we wczesnym średniowieczu
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Witamy na Forum!
----------------
WSTĘP
Forum ogólne
Targowisko
Archeologia Doświadczalna
----------------
Ubrania z epoki
Uzbrojenie z epoki
Ubrania kobiece
Ubrania męskie
Ozdoby, dodatki i drobne elementy strojów
Pozostałe elementy strojów
Buty
Szyjemy :)
Tkaniny
Rzemiosło
Obozowisko
Kuchnia we wczesnym średniowieczu
Gry i zabawy
Historia, literatura i kultura
----------------
Zagadnienia historyczne
Literatura
Życie codzienne Skandynawów
Wczesnośredniowieczna geografia Szwecji
Dawna muzyka, tańce i pieśni
Pozostałe
Zielarstwo i szamanizm
Szwedzkie miasta wikingów
TDW-III-EDYCJA
Regiony odtwórstwa wczesnego średniowiecza spoza Szwecji
----------------
Ludy skandynawskie
Ludy słowiańskie
Norwegowie
Rusini
Pomorzanie
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Mojmira
Wysłany: Nie 22:12, 19 Kwi 2009
Temat postu:
kwas chlebowy-mniam!!
Ragnar Hiorvardsson
Wysłany: Nie 21:23, 19 Kwi 2009
Temat postu: Przepisy kuchni skandynawskiej.
ZUPA Z LUBCZYKU
Składniki:
-kilkanaście gałązek lubczyku,
-kilka czubków młodych pokrzyw,
-wywar jarzynowo-mięsny (lub dla leniwych 2 bardzo niehistoryczne kostki rosołowe),
-łyżka maki,
-pieprz,
-1 litr wody,
Wszystkie składniki zmiksować, gotować 10 minut. Dodać 2-3 łyżki śmietany. Podawać z
grzankami.
KWAS CHLEBOWY
Składniki:
-3 kg chleba żytniego ciemnego,
-20 litrów dobrej wody (2 wiadra),
-3/4 szklanki drożdży,
-3 kg cukru,
-1/2 cytryny,
-kilka rodzynek,
Przygotowanie:
1 Pokrój chleb na kostkę.
2 Zagotuj wodę i zalej nią chleb.
3 Przykryj ścierką i zostaw na 8 godzin.
4 Przelej do drugiego naczynia i dodaj drożdże, cukier i cytrynę pokrojoną na plasterki.
5 Odstaw na kolejne 8 godzin.
6 Przefiltruj przez rzadko tkane płótno.
7 Ściągnij do flaszek, dodaj po rodzynce.
8 Zostaw w ciepłym miejscu na dalsze 8 godzin.
9 Zakorkuj i przenieś do chłodnej piwnicy.
10 Gotowe.
KOKT LAMM MED DILLSAS
(na 6 osób)
Składniki:
-1 kg chudej baraniny (bez kości),
-liść laurowy,
-4 ziarna pieprzu,
-sól,
-pieprz,
Sos:
-pęczek koperku,
-2 łyżki masła,
-2 łyżki mąki,
-szklanka wywaru z baraniny,
-łyżka octu winnego,
-żółtko,
-sól,
Przepis:
1 Mięso lekko nasolić, zalać wrzącą wodą (0,5 litra) i gotować na małym ogniu do miękkości,
dodając liść laurowy i ziarna pieprzu.
2 Z mąki i masła zrobić bardzo jasną zasmażkę, rozprowadzić zimnym wywarem i mieszając
gotować na małym ogniu, aby sos zgęstniał.
3 Dodać wypłukany i posiekany koperek i ocet.
4 Po zdjęciu z ognia doprawić rozbełtanym żółtkiem i pieprzem.
5 Pokrajany na plastry mięso podawać z kaszą i sosem koperkowym.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
subMildev
free theme by
spleen
&
Programosy
Regulamin