YGGDRASILL THING
forum Drużyny Yggdrasill, dotyczące szwedzkich wikingów z X-XI w.
» FAQ
» Szukaj
» Użytkownicy
» Grupy
» Galerie
» Rejestracja
» Profil
» Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
» Zaloguj
Forum YGGDRASILL THING Strona Główna
->
Kuchnia we wczesnym średniowieczu
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Witamy na Forum!
----------------
WSTĘP
Forum ogólne
Targowisko
Archeologia Doświadczalna
----------------
Ubrania z epoki
Uzbrojenie z epoki
Ubrania kobiece
Ubrania męskie
Ozdoby, dodatki i drobne elementy strojów
Pozostałe elementy strojów
Buty
Szyjemy :)
Tkaniny
Rzemiosło
Obozowisko
Kuchnia we wczesnym średniowieczu
Gry i zabawy
Historia, literatura i kultura
----------------
Zagadnienia historyczne
Literatura
Życie codzienne Skandynawów
Wczesnośredniowieczna geografia Szwecji
Dawna muzyka, tańce i pieśni
Pozostałe
Zielarstwo i szamanizm
Szwedzkie miasta wikingów
TDW-III-EDYCJA
Regiony odtwórstwa wczesnego średniowiecza spoza Szwecji
----------------
Ludy skandynawskie
Ludy słowiańskie
Norwegowie
Rusini
Pomorzanie
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Bolverk
Wysłany: Pon 16:27, 29 Wrz 2008
Temat postu: kuchnia
Mimo surowego klimatu kuchnia wikingów była dość urozmaicona. Z uprawianych zbóż (głównie, jęczmień, owies i gryka) wypiekano chleby oraz robiono jagły i krupy do zup. Warzono piwa i przyrządzano miód pitny, podobny do tego, który przygotowywali Słowianie.
Mięsa pieczono na rożnach i w dołach owijając je liśćmi chrzanu. Do dołów wylepionych gliną wlewano wodę, a do niej wrzucano rozżarzone kamienie. Mięso przyprawiano obficie jałowcem i gorczycą, rzadziej pieprzem.
Wikingowie znali wiele przypraw, ponieważ szlaki ich łupieżczych wypraw często krzyżowały się ze szlakami arabskich kupców. Popularne były zioła, a wśród nich majeranek, lubczyk i dziki czosnek. Jarlowie (wodzowie Wikingów) pijali wino. Zupy przygotowywano na kościach szpikowych, jagnięcych lub wołowych. Ptactwo, zarówno dzikie jak i drób, pieczono w glinie.
Ryby, głównie dorsze i śledzie, ale także uważane w średniowieczu za ryby foki, jadano na surowo albo pieczone. Głównym sposobem konserwacji mięsa było wędzenie i suszenie. Przechowywanie mięsa w soli było bardzo kosztowne, więc mogli sobie na to pozwolić jedynie najbogatsi członkowie społeczności.
Wikingowie jadali koninę, chociaż koń uznawany był przez Wikingów za zwierzę święte. Podczas uczt w tak zwanych „długich domach” podawano sery, orzechy i pieczone mięso. Kawał mięsa zasypywano solą, a następnie pieczono w glinianym garnku. Po upieczeniu sól wykorzystywano ponownie, rozbijając ją i krusząc.
Śledzie przechowywano w beczkach „kisząc” je solą lub trzymając w rozmaitych zalewach octowo-ziołowych. Wikingowie przygotowywali szynki (suszone i wędzone) oraz kilka rodzajów kiełbas. Na morską wyprawę zabierano suszone sztokfisze, wędzone i suszone mięso, łupane ziarna jęczmienia i owsa. Popularnym napojem był skyr, czyli sfermentowane mleko, tradycyjny islandzki wyrób mleczarski podobny do jogurtu. Tradycyjny skyr robi się z odtłuszczonego mleka pasteryzowanego w temperaturze 90-100°C.
Sig (archiwalne)
Wysłany: Śro 19:13, 03 Paź 2007
Temat postu: Parę słów na wstępie...
Pożywienie Wikingów było dosyć urozmaicone, ale miewali oni przejściowe kłopty ze zdobyciem wystarczającej jego ilości związane z surowością lokalnego klimatu (z tego powodu nazywali oni luty "miesiącem głodu"). Pożywienie Wikingów stanowiły w dużej mierze owoce morza, tj.ryby, skorupiaki, mięso fok i wielorybów. Oprócz tego żywili się produktami mącznymi. W mniejszym stopniu w skład ich diety wchodziło mięso pozyskiwane z bydła, owiec, kóz, koni, drobiu, świń i dzikich zwierząt zamieszkujących tamte obszary.W związku z hodowlą bydła mogli żywić się nabiałem. Zbierali też dziko rosnące jabłka, grzyby, cebulę, jagody, orzechy, pory (niektóre z tych roślin potrafili hodować). Ich dieta obejmowała także dziko rosnące zioła takie, jak np. Cetraria islandica, Elymus arenarius, Rhodymenia plamata, Epilobium angustifolium, Sedum roseum, Potentilla anserina, Oxyria digyna i Cochlearia officnalis.
Wikingowie wytwarzali piwo i miód pitny. Niektórzy z bogatychWikingów mieli dostęp do wina, które trafiało do Skandynawii w wyniku wymiany towarowej z resztą Europy. Jako środków odurzających używano także grzybów z rodzaju Psilocybe semilanceata i Amanita muscaria.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
subMildev
free theme by
spleen
&
Programosy
Regulamin