YGGDRASILL THING
forum Drużyny Yggdrasill, dotyczące szwedzkich wikingów z X-XI w.
» FAQ
» Szukaj
» Użytkownicy
» Grupy
» Galerie
» Rejestracja
» Profil
» Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
» Zaloguj
Forum YGGDRASILL THING Strona Główna
->
Kuchnia we wczesnym średniowieczu
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Witamy na Forum!
----------------
WSTĘP
Forum ogólne
Targowisko
Archeologia Doświadczalna
----------------
Ubrania z epoki
Uzbrojenie z epoki
Ubrania kobiece
Ubrania męskie
Ozdoby, dodatki i drobne elementy strojów
Pozostałe elementy strojów
Buty
Szyjemy :)
Tkaniny
Rzemiosło
Obozowisko
Kuchnia we wczesnym średniowieczu
Gry i zabawy
Historia, literatura i kultura
----------------
Zagadnienia historyczne
Literatura
Życie codzienne Skandynawów
Wczesnośredniowieczna geografia Szwecji
Dawna muzyka, tańce i pieśni
Pozostałe
Zielarstwo i szamanizm
Szwedzkie miasta wikingów
TDW-III-EDYCJA
Regiony odtwórstwa wczesnego średniowiecza spoza Szwecji
----------------
Ludy skandynawskie
Ludy słowiańskie
Norwegowie
Rusini
Pomorzanie
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Mojmira
Wysłany: Sob 10:28, 25 Paź 2008
Temat postu:
jak na razie nikt mnie do wypicia kwasu chlebowego nie przekonał
za to sok z brzozy lepiej mi wchodzi i fajnie gasi pragnienie(no i jest zdrowy
)
Thoralf Mordsen
Wysłany: Wto 18:45, 14 Paź 2008
Temat postu: Kwad chlebowy, przepis
Podczas Ogrodzienca była rozmowa na temat naszej wiejskiej coli(kwasu chlebowego)
Przepis zaczerpnięty ze strony Svet Perk
Kwas chlebowy
- 30 dag suchego razowego chleba
- 20 dag cukru
- 10 dag miodu (opcja 0,5 dkg drożdży)
- 10 l wody
- 5 dkg rodzynków
Aby uzyskać suchy chleb można wstawić kromki razowego chleba do piekarnika i je podpiec. Tak otrzymane suchary zalewamy wrzątkiem. Przykryć gazą. Gdy woda ostygnie przecedzamy roztwór przez gazę, aby pozbyć się rozmoczonego chleba. Do płynu dodajemy cukier, miód i rodzynki. Opcjonalnie zamiast miodu możemy dodać 0,5 dkg. rozpuszczonych w wodzie drożdży.
Wszystko wymieszać i postawić na 2 - 3 dni w ciepłym miejscu, aby się zakwasiło. Jak zrobi się pianka, przenieść do niskiej temp. 5-15 stopni C. Gotowy do picia po 3 dobach. Trzymać w chłodzie.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
subMildev
free theme by
spleen
&
Programosy
Regulamin