YGGDRASILL THING
forum Drużyny Yggdrasill, dotyczące szwedzkich wikingów z X-XI w.
» FAQ
» Szukaj
» Użytkownicy
» Grupy
» Galerie
» Rejestracja
» Profil
» Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
» Zaloguj
Forum YGGDRASILL THING Strona Główna
->
Kuchnia we wczesnym średniowieczu
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Witamy na Forum!
----------------
WSTĘP
Forum ogólne
Targowisko
Archeologia Doświadczalna
----------------
Ubrania z epoki
Uzbrojenie z epoki
Ubrania kobiece
Ubrania męskie
Ozdoby, dodatki i drobne elementy strojów
Pozostałe elementy strojów
Buty
Szyjemy :)
Tkaniny
Rzemiosło
Obozowisko
Kuchnia we wczesnym średniowieczu
Gry i zabawy
Historia, literatura i kultura
----------------
Zagadnienia historyczne
Literatura
Życie codzienne Skandynawów
Wczesnośredniowieczna geografia Szwecji
Dawna muzyka, tańce i pieśni
Pozostałe
Zielarstwo i szamanizm
Szwedzkie miasta wikingów
TDW-III-EDYCJA
Regiony odtwórstwa wczesnego średniowiecza spoza Szwecji
----------------
Ludy skandynawskie
Ludy słowiańskie
Norwegowie
Rusini
Pomorzanie
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Olof
Wysłany: Nie 23:33, 17 Lut 2008
Temat postu:
Suszone. Najlepiej utłuczone w moździerzu bo mocniej aromatyzują. Dobre też do wędzenia, ale na tym się nie znam, więc nie wiem, jak się je tam dodaje
Nie powinno się spożywać w nadmiarze, szczególnie przy wrażliwym żołądku i ogólnie układzie pokarmowym bo może podrażnić, a nawet, to gorsza opcja, zaszkodzić nerkom (dlatego osobom chorym na nerki niewskazany, za to można użyć gdy potrzeba czegoś moczopędnego).
Leczniczo można też w postaci naleweczki
I piwo można aromatyzować nim (a w Finlandii znaleźli także zastosowanie dla gałązek, którymi też aromatyzują jeden specyficzny rodzaj piwa
)
Doczytałam też, że najlepiej zbierać od października do lutego - czyli teraz jeszcze ostatnia chwila na pyszny jałowiec z własnego ogródka
Svart Sigrid
Wysłany: Nie 23:25, 17 Lut 2008
Temat postu:
Ale jak je oprawić by sie nie potruć czy coś tam:> Surowe? gotowane? suszone?
Hrafn Vinter Sorg
Wysłany: Nie 0:28, 17 Lut 2008
Temat postu:
Przed domem mam chyba z 10 krzaków jałowca, jak chcecie owoce to mówcie, u mnie tego się wala na kilogramy.
Olof
Wysłany: Sob 22:51, 16 Lut 2008
Temat postu:
Suszony jałowiec (no, owocki
) można dostać w większości spożywczaków, używa się do pieczeni, sosów, mięch, marynat - w kuchni polskiej od bardzo dawna, w książce o kuchni skandynawskiej którą mam w domu też występuje w dużej ilości przepisów mięsno-marynatowych, więc myślę, że mógł być tak stosowany od średniowiecza - aczkolwiek to tylko gdybanie. Resztek sosu z jałowcem z X w. chyba nie znaleźli
Sig (archiwalne)
Wysłany: Sob 21:21, 16 Lut 2008
Temat postu:
Ja wiem że nasiona Jałowca dodaje się do pieczonych mies, nie wiem jednak czy zwyczaj przyprawiana jałowcem pieczeni był znany w interesujących nas wiekach.
Kilka podstawowych informacji na temat Jałowca:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ja%C5%82owiec_pospolity
Wiem że to nie jest za dobre źródło ale piszą tam : "Leki z jałowca można przyrządzać na wiele sposobów jako napary, wyciągi wodne i alkoholowe, nalewki, syropy, wino i piwo jałowcowe czy nawet powidła."
Ciekawy jestem, czy robiono napary z jałowca, skoro był dostępny w X w.
Svart Sigrid
Wysłany: Sob 19:07, 16 Lut 2008
Temat postu:
Jak się je ten jałowiec? Trzeba go ususzyć? wie ktoś może? I jak to może smakować? A może gdzieś w sklepie by sie znalazł tylko sie nie zwracało uwagi:>? Trzeba to obadać!
Olof
Wysłany: Pią 22:47, 15 Lut 2008
Temat postu:
Przyprawy do których znalazłam tłumaczenia (już jakiś czas temu, więc nie pamiętam, czy tylko z tych spisów, czy czegoś jeszcze): czosnek niedźwiedzi, owoce jałowca, koper, chmiel, gorczyca, kminek, nasiona maku.
Mojmira
Wysłany: Pią 21:47, 15 Lut 2008
Temat postu:
olof rzeczywiście jest dość duży spis,jeżeli znajde chwilę czasu przysiąde i nazwą ziółek się przypatrzę
Mojmira
Wysłany: Pią 21:42, 15 Lut 2008
Temat postu:
W pochówku w Osebergu znaleziono szczaw,kminek,gorczyce i chrzan...tak wyczytałam na Halli
Mojmira
Wysłany: Pią 21:01, 15 Lut 2008
Temat postu:
postaram się znaleźć,przez weekend będę siedzieć i kopać
Olof
Wysłany: Czw 10:23, 14 Lut 2008
Temat postu:
Na Halli są gdzieś wrzucone spisy składników jedzeniowych z wykopków - z tego co pamiętam, są tam i zioła, tylko trzeba z dobrym słownikiem przysiąść, nie w każdym są nazwy własne ziółek
Svart Sigrid
Wysłany: Czw 1:20, 14 Lut 2008
Temat postu:
a na jakich terenach??? Bo Skandynawia to trochę surowa dziedzina ;(
jakbyś znalazła jakieś mapki z występowaniem tych ziół byłoby genialnie!!!
Mojmira
Wysłany: Śro 21:59, 13 Lut 2008
Temat postu: przyprawy
z tego co udało mi się wyczytać wynika,że potrawy na pewno przyprawiano kolendrą,koperkiem,kminkiem,miętą,lebiodką pospolitą (inaczej oregano czy też majeranek dziki),chrzanem,dzikim czosnkiem,oczywiście lubczykiem
i solą(dla bardziej zamożnych).Nie wiem niestety które przyprawy "tyczą się" słowian a które wikingów,ale postaram się do tego dojść,chyba że ktoś wie co i jak
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
subMildev
free theme by
spleen
&
Programosy
Regulamin