Forum YGGDRASILL THING Strona Główna YGGDRASILL THING
forum Drużyny Yggdrasill, dotyczące szwedzkich wikingów z X-XI w.
 
 » FAQ   » Szukaj   » Użytkownicy   » Grupy  » Galerie   » Rejestracja 
 » Profil   » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   » Zaloguj 

Parę słów na wstępie...

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum YGGDRASILL THING Strona Główna -> Obozowisko / Kuchnia we wczesnym średniowieczu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sig (archiwalne)
Filozof


Dołączył: 17 Wrz 2007
Posty: 1635
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: mąż

PostWysłany: Śro 19:13, 03 Paź 2007    Temat postu: Parę słów na wstępie...

Pożywienie Wikingów było dosyć urozmaicone, ale miewali oni przejściowe kłopty ze zdobyciem wystarczającej jego ilości związane z surowością lokalnego klimatu (z tego powodu nazywali oni luty "miesiącem głodu"). Pożywienie Wikingów stanowiły w dużej mierze owoce morza, tj.ryby, skorupiaki, mięso fok i wielorybów. Oprócz tego żywili się produktami mącznymi. W mniejszym stopniu w skład ich diety wchodziło mięso pozyskiwane z bydła, owiec, kóz, koni, drobiu, świń i dzikich zwierząt zamieszkujących tamte obszary.W związku z hodowlą bydła mogli żywić się nabiałem. Zbierali też dziko rosnące jabłka, grzyby, cebulę, jagody, orzechy, pory (niektóre z tych roślin potrafili hodować). Ich dieta obejmowała także dziko rosnące zioła takie, jak np. Cetraria islandica, Elymus arenarius, Rhodymenia plamata, Epilobium angustifolium, Sedum roseum, Potentilla anserina, Oxyria digyna i Cochlearia officnalis.
Wikingowie wytwarzali piwo i miód pitny. Niektórzy z bogatychWikingów mieli dostęp do wina, które trafiało do Skandynawii w wyniku wymiany towarowej z resztą Europy. Jako środków odurzających używano także grzybów z rodzaju Psilocybe semilanceata i Amanita muscaria.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Bolverk
Filozof


Dołączył: 14 Cze 2008
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Topornik z Tychów
Płeć: mąż

PostWysłany: Pon 16:27, 29 Wrz 2008    Temat postu: kuchnia

Mimo surowego klimatu kuchnia wikingów była dość urozmaicona. Z uprawianych zbóż (głównie, jęczmień, owies i gryka) wypiekano chleby oraz robiono jagły i krupy do zup. Warzono piwa i przyrządzano miód pitny, podobny do tego, który przygotowywali Słowianie.

Mięsa pieczono na rożnach i w dołach owijając je liśćmi chrzanu. Do dołów wylepionych gliną wlewano wodę, a do niej wrzucano rozżarzone kamienie. Mięso przyprawiano obficie jałowcem i gorczycą, rzadziej pieprzem.

Wikingowie znali wiele przypraw, ponieważ szlaki ich łupieżczych wypraw często krzyżowały się ze szlakami arabskich kupców. Popularne były zioła, a wśród nich majeranek, lubczyk i dziki czosnek. Jarlowie (wodzowie Wikingów) pijali wino. Zupy przygotowywano na kościach szpikowych, jagnięcych lub wołowych. Ptactwo, zarówno dzikie jak i drób, pieczono w glinie.

Ryby, głównie dorsze i śledzie, ale także uważane w średniowieczu za ryby foki, jadano na surowo albo pieczone. Głównym sposobem konserwacji mięsa było wędzenie i suszenie. Przechowywanie mięsa w soli było bardzo kosztowne, więc mogli sobie na to pozwolić jedynie najbogatsi członkowie społeczności.

Wikingowie jadali koninę, chociaż koń uznawany był przez Wikingów za zwierzę święte. Podczas uczt w tak zwanych „długich domach” podawano sery, orzechy i pieczone mięso. Kawał mięsa zasypywano solą, a następnie pieczono w glinianym garnku. Po upieczeniu sól wykorzystywano ponownie, rozbijając ją i krusząc.

Śledzie przechowywano w beczkach „kisząc” je solą lub trzymając w rozmaitych zalewach octowo-ziołowych. Wikingowie przygotowywali szynki (suszone i wędzone) oraz kilka rodzajów kiełbas. Na morską wyprawę zabierano suszone sztokfisze, wędzone i suszone mięso, łupane ziarna jęczmienia i owsa. Popularnym napojem był skyr, czyli sfermentowane mleko, tradycyjny islandzki wyrób mleczarski podobny do jogurtu. Tradycyjny skyr robi się z odtłuszczonego mleka pasteryzowanego w temperaturze 90-100°C.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum YGGDRASILL THING Strona Główna -> Obozowisko / Kuchnia we wczesnym średniowieczu Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
subMildev free theme by spleen & Programosy
Regulamin