Ragnar Hiorvardsson
Filozof
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 213
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Tanngrisnir Laget Płeć: mąż
|
Wysłany: Nie 21:30, 19 Kwi 2009 Temat postu: Kuchnia eksperymentalna (czyli jakby to mogło wyglądać) |
|
|
Utworzyłem ten dział jako dział przepisów kulinarnych, które robimy według swoich potrzeb, jednak ze składników, które były dostępne we wczesnym średniowieczu. Poniżej mój przepis.
Ser na słodko (dla 3 osób)
Składniki:
2 kostki sera twarogowego (500g)
pół słoika miodu wielokwiatowego
jogurt naturalny (tutaj nie wiem czy to do końca historyczne, ale można zastąpić zsiadłym mlekiem )
Przygotowanie:
Kostki sera rozgnieść w misce, dolewając jogurtu lub zsiadłego mleka (górnej warstwy tej gęstszej nie serwatki). Należy mieszać tak długo, aż nie będzie gródek. Następnie dodawać miodu i również mieszać, by nie pozostawić gródek (jeżeli jest to miód płynny to będzie łatwiej). Odstawić na kilkanaście minut w chłodne miejsce , po czym można łasuchować słodki deser wikingów
|
|