|
YGGDRASILL THING forum Drużyny Yggdrasill, dotyczące szwedzkich wikingów z X-XI w.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Sig (archiwalne)
Filozof
Dołączył: 17 Wrz 2007
Posty: 1635
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: mąż
|
Wysłany: Nie 21:49, 07 Paź 2007 Temat postu: Surowce Spożywcze |
|
|
Archaeological Finds of Ninth- and Tenth-Century Viking Foodstuffs
[link widoczny dla zalogowanych]
Fragment interesujący nas:
Birka, Sweden
Ingredients found in breads -- rye, wheat, spelt, oats, barley, emmer wheat; linseed; sprouted pea [?=Erbsenkeimblatt], unidentified Vicia legume (mix of barley plus one of the wheats seems to have been most common)
Fruits -- sloe (Prunus spinosa); hawthorn (Crataegus calycina), plum (Prunus insititia)
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Mojmira
Rozmówca
Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań
|
Wysłany: Pią 21:43, 15 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
znalazłam coś takiego:
"WIKINGOWIE" - P.G.Foote & D.M.Wilson - "Dieta opierała sie na produktach mlecznych, rybach i mięsie zwierząt dzikich lub chodowlanych; Rigspula wspomina, ze nawet w najuboższych domostwach częstowano zupą i duszoną wołowiną. Mieso czesto duszono jako gulasz w kotle na ogniu ale rownie czesto pieczono na rożnie.
...W Jarshofie pieczono ryby w piecu rozgrznym drobnymi kamykami. Mięso i ryby jedzono rowniez na surowo, suszone, marynowane w solance lub serwatce, solone i prawdopodobnie wędzone. Istnieją dowody, że w Islandii i Norwegii produkowano podobne do kiełbas przetwory miesne; jelita wypychane słoniną krwią i mięsem (czyżby wspomniana wyżej krwawa kiszka). Suszonego dorsza jadano z masłem...
Niewątpliwie używano także innych przypraw (poza solą) ziół i korzeni, np. owoców jałowca. Wielką popularnością cieszyły sie rośliny z rodziny cebul, zwłaszcza czosnek."
|
|
Powrót do góry |
|
|
Svart Sigrid
Starszyzna (Bóndi)
Dołączył: 20 Wrz 2007
Posty: 462
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: niewiasta
|
Wysłany: Sob 19:05, 16 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Więc nie jest tak źle, można coś upichcić godnego współczesnego, rozkapryszonego podniebienia
|
|
Powrót do góry |
|
|
Bolverk
Filozof
Dołączył: 14 Cze 2008
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Topornik z Tychów Płeć: mąż
|
Wysłany: Pon 12:24, 07 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
NO fajnie mozna upichcic jak ktoś sie na tym zna...
Bo jak nie i miałby eksperymentowac na uczestnikach to WC bedziej najbardziej lubianym miejscem
|
|
Powrót do góry |
|
|
Thoralf Mordsen
Filozof
Dołączył: 02 Gru 2007
Posty: 388
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Topornik z Tychów Płeć: mąż
|
Wysłany: Pią 23:05, 07 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
Na ogrodzieńcu było pyszne jedząko niema co.
Szczególnie to coś od Andrzeja z warzywami było świetne!
Tak poza tym oto mój jadłospis.
Mięso -- Wołowina
Ziarna -- Owies, Pszenica
Owoce -- Jabłko?
Orzechy -- leszczyna orzech?, orzech włoski
Zioła -- rukiew wodna, Kminek, Gorczyca, Rzodkiewka
Ps.Skąd ja teraz wezmę rukiew wodną?
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|